Te ontdekken

Introductie Dordogne

De Dordogne, één van departementen met het hoogste aantal zonuren in Frankrijk, ligt in de regio Aquitaine, ten oosten van Bordeaux, in het zuidwesten van Frankrijk.

Het klimaat in de Dordogne is een landklimaat, beïnvloed door de Middelandse zee en de Atlantische oceaan. Een zacht klimaat waarin goed warm in de zomer kan worden maar ook flink koud in de winter. Al voelt het weer bijna altijd aangenaam – dat komt door de afwezigheid van de wind.

In de Dordogne wonen ongeveer 380.000 inwoners op een oppervlakte van 9225 km². Daarmee is de Dordogne het op twee na grootste departement van Frankrijk. Het ligt in de regio Aquitanië en wordt doorkruist door de snelweg A 89 (Bordeaux – Lyon). De vier belangrijkste steden zijn Périgueux, Bergerac, Sarlat en Nontron.
In 1790 werd het land verdeeld in departementen, deze kregen meestal de naam van de belangrijkste rivier en zo heeft dit departement haar naam Dordogne gekregen.

Voor die tijd droeg deze streek de naam Périgord, te danken aan de Galliërs die dit gebied hebben bevolkt, genaamd Pétrocorii.
Het graafschap Perigord ontstond in de 11de eeuw en viel later toe aan het huis Albret.Onder Hendrik de IV werd de Périgord onderdeel van de Franse Kroon.De inwoners van Dordogne heten Périgourdins (naar de naam van de voormalige provincie Périgord die nagenoeg met het departement Dordogne overeenkomt) en wonen voor een groot gedeelte in de hoofdstad Périgueux.
Het departement is verdeeld in vier deelgebieden:

De Groene Périgord vult de gehele noordrand van het departement Dordogne. Het dankt zijn naam aan de welige plantengroei, de vele waterwegen (Dronne, Isle, Auvézère en Bandiat) en het prachtige, historische landschap. Om dit natuurlijke erfgoed te behouden, werd het regionale natuurpark Périgord Limousin opgericht, dat zich over twee departementen uitstrekt en waar de eigen natuurlijke bronnen en oude ambachten worden bewaard. Aan de grens met de Charente vindt u het vriendelijke landschap van de Dronnevallei met haar beboste glooiingen, kalkrijke akkers en malse weilanden, evenals de bossen en meren van de Double. Het prachtige landschap is verfraaid met charmante traditionele huisjes, romaanse kunst en bijzondere architectuur in plaatsjes als Brantôme en St Jean de Côle.

In het hart van de Dordogne bevindt zich de Witte Périgord, dat wordt gekenmerkt door de kalkachtige grond en de plaatselijke witte steensoort. De streek wordt doorkruist door de rivieren Isle en Auvézère,uitstekend voor wie van vissen houdt. In dit gebied ligt Périgueux, vroeger de stad van de godin Vésunna, dat nog steeds Gallo-Romeinse overblijfselen kent. Deze hoofdstad van de Dordogne werd tot ’ville d’art et d’histoire’ (stad van kunst en geschiedenis) uitgeroepen, wellicht wegens de smalle steegjes met prachtige gevels in de bewaard gebleven oude wijken en de kathedraal Saint-Front, die op de lijst werelderfgoed van de UNESCO staat als onderdeel van ’de wegen naar Santiago de Compostella’. Deze streek staat bekend om zijn bijzondere plaatselijke gerechten, vaak opgeluisterd met truffels, een plaatselijke delicatesse waarvoor een museum is ingericht in het stadje Sorges. Het hele jaar door worden hier markten gehouden, waar plaatselijke producten zoals aardbeien en vetgemeste eenden en ganzen worden verkocht.Uw kennismaking met de Witte Périgord is niet compleet zonder een bezoekje aan de kastelen,de pittoreske dorpjes en de ambachtsmusea.

De Zwarte Périgord, in het zuidoosten van de Dordogne, is wereldberoemd vanwege de prehistorische overblijfselen in de Vézèrevallei en bij de Dordognevallei. De streek wordt beschouwd als het internationale centrum van de prehistorie. In de Vézèrevallei bevinden zich de prachtigste prehistorische sites in Europa, waaronder paleolitische vindplaatsen, grotten en schuilplaatsen in de rotsen. Vijftien van deze beschilderde of bekraste grotten zijn door de UNESCO tot werelderfgoed uitgeroepen. De rivier de Dordogne loopt door indrukwekkende kalkstenen ravijnen en bossen met steeneiken. Het dal bevat een aantal prachtige gebouwen die uit de middeleeuwen en de renaissance dateren, waaronder kastelen die trots op hoge rotspunten staan, de dorpjes Domme, Beynac, La Roque-Gageac en niet te vergeten Sarlat, dat tot ’stadje van kunst en geschiedenis’ is uitgeroepen. Dit stadje met stenen daken bevat een bijzondere schat aan middeleeuwse huizen en renaissancistische herenhuizen, waarvan de meeste beschermde monumenten zijn.

Wijngaarden en vestingstadjes zijn de juweeltjes van de Paarse Périgord in het zuidwesten van de Dordogne. Temidden van de wijngaarden van MonbazillacPécharmantMontravel,  Saussignac enz., die voor dertien verschillende beroemde merken produceren en 12.000 hectare in beslag nemen, ligt het stadje Bergerac. De naam wordt vaak in verband gebracht met die van Cyrano, de fictieve dichter met zijn lange neus, bedacht door Edmond Rostand. Wél echt uit deze streek afkomstig is de auteur Michel de Montaigne.
In Bergerac zijn nog altijd veel gebouwen uit de 14e, 15e en de 16e eeuw te vinden,waaronder veel vakwerkhuizen. De ontwikkeling van dit stadje was onlosmakelijk verbonden met de rivier de Dordogne en de wijnbouw. Bergerac is dan ook een goed vertrekpunt voor een rondreis langs de wijngaarden en charmante stadjes van deze streek. De bastides of versterkte stadjes – waaronder Monpazier, Beaumontde Périgord, Eymet, Lalinde en Molières getuigen nog van de 100-jarige oorlog tussen Frankrijk en Engeland, die begon in de 12e eeuw. Les Magnolias is gelegen in de paarse Périgord aan de ingang van het dal van de Dordogne.

De Dordogne van nu staat synoniem met genieten. Genieten van een tijdreis door de  geschiedenis,  genieten van cultuur in stadjes en dorpen vol kunst en architectuur, genieten van de natuur , de gastronomie en natuurlijk van gezellige markten en festivals. Er is een ongelooflijk veel te zien en te doen voor jong en oud in de Dordogne. Elk weekend is er dus wel iets te beleven.

Les Magnolias is gelegen in het toeristische hart (de gouden driehoek) van de Dordogne en biedt de ideale uitvalsbasis om de omgeving te verkennen. Het is er groen, rustig en gezellig, met prachtige, karakteristieke dorpjes en mooie natuur. Er is in de nabije omgeving ontzettend veel te beleven: exposities, historie (kastelen en grotten), muziek en theater festivals, concerten ,een heerlijke keuken en gezellige marktjes Ook zijn er veel mooie fiets-, auto-, en wandel routes te vinden. Een streek die je moet ruiken en proeven en waar het bijzonder aangenaam toeven is.

In Les Magnolias  mag u natuurlijk ook eenvoudig niks doen. Ga lekker luieren. Pak een comfortabele stoel en geniet op uw eigen terras van het prachtige uitzicht uitzicht en het voortdurend wisselende licht dat de bomen en gewassen van moment tot moment anders kleurt. Gun uzelf de tijd om naar de zwanen te kijken en te luisteren naar de rivier .Maar ook voor dat boek dat u al zolang wilde lezen vindt u hier de tijd en de rust! Maar als U een beetje bij bent gekomen en er een dagje op uit wilt kunt op bovenstaande “genieten” links klikken. Deze geven geen volledig overzicht van alle activiteiten die U kunt vinden rondom Les Magnolias, maar wel een brede selectie om U een idee te geven wat er zoal te doen valt in de omgeving. Mocht U op zoek zijn naar iets specifieks, laat het ons weten en wij doen ons best om met bijpassende suggesties te komen. Wij hebben vele tips voor jong en oud. Wij kunnen ook activiteiten in een arrangement geheel op uw wensen afstemmen. Neem gerust met ons contact op voor het bespreken van de mogelijkheden en tarieven. Op uw kamer vindt u bij aankomst een informatiemap met activiteiten en bezienswaardigheden in de omgeving. Tevens kunt u informatie over de Dordogne verkrijgen in de receptie. Vrijwel alle activiteiten en bezienswaardigheden zijn binnen een uur autorijden van Les Magnolias te bereiken.