Genieten van markten en festivals

Het traditionele feestje tijdens de vakantie: marktdag. Wat leuks kopen maar ook muziek, terrasje pakken en naar mensen kijken. De markten van de Perigord zijn sfeervol en iedere dag is er wel ergens een markt. Overal in de Dordogne worden in dorpen wekelijkse fiorés en marchés gehouden, waar uitsluitend door plaatselijke producenten wordt verkocht. Specialiteitsmarkten, die worden gehouden in Périgueux, Sarlat, Thiviers en Excideuil, bieden een goede gelegenheid om de beste regionale producten van de Périgord te proeven en deel te nemen aan de evenementen en activiteiten die worden gehouden ter ere van de oogst in de Périgord. De markten worden gehouden van december tot en met februari, met plaatselijke vakverenigingen, folkloristische groepen en proeverijen.Beroemd zijn de Marché nocturne of Marché gourmand, markten die in de zomermaanden worden gehouden aan het einde van de dag. Neem eventueel zelf bestek mee (plastic bestek krijgt men gratis of is te koop) een bord en een glas en laat u verrassen door de plaatselijke slager met zijn heerlijke stukje vlees van de barbecue, een salade, patatjes of pommes sarladiënnes een stukje kaas of gewoon een lekker stuk brood, een glaasje wijn en dan plaats nemen aan een van de lange tafels die zijn opgesteld. En na afloop natuurlijk een nagerecht. Meestal is er een artiest of muziekgroep die de sfeer alleen nog maar verhoogd.
Een aantal  bekende oogstfeesten en festivals zijn:
– Truffelfestival in Sorges (januari)
– Walnotenfestival in Nailhac, vlakbij Hautefort (derde zondag in augustus)
– Aardbeienfestival in Vergt (augustus)
In de herfst:
– Festival Grain d’Automne in het hartje van de wijngaarden van Bergerac
– L’Automne Gourmand in het regionale natuurpark Périgord Limousin
– Festival voor de tamme kastanje en het eekhoorntjesbrood in Villefranche du Périgord (oktober)
– Kalkoenfestival in Varaignes (november)

Tevens zijn er bruisende culturele evenmenten. Het zomerseizoen in de Dordogne wordt opgeluisterd met een dertigtal festivals, variërend van klassieke en barokmuziek tot techno, blues, jazz, flamenco en wereldmuziek.

In het hoogseizoen heeft iedere plaats zijn eigen feest met muziek, fantastisch vuurwerk en vaak een repas (maaltijd met elkaar)

Uiteraard mag 14 juli, de dé nationale feestdag in Frankrijk ook niet ontbreken bij de evenementen.
Artiesten en Ambachtslieden. De route des métiers d’Art et des Artisans. De Dordogne, een bakermat van de mensheid, waar de eerste artiesten muren in grotten versierden, is nog altijd een geliefd thuis voor fijne kunsten en ambachten.
Deze ’route van ambachtslieden en artiesten’ leidt langs de ateliers en werkplaatsen van ongeveer 60 artiesten en ambachtslui, waaronder beeldhouwers, koperslagers, smeden en meubelmakers, wiens werk aan strenge kwaliteitsvoorwaarden voldoet. Bezoek het charmante dorp Meyrals tussen Sarlat en Saint Cyprien en wandel langs de vele fantastische kunst studio’s. Kijk wat rond of neem een leuke herinnering mee naar huis.

Tenslotte worden er zeer regelmatig zogenaamde Vide de greniers, letterlijk zolderopruimingen georganiseerd in de Dordogne regio. Tot slot voor de liefhebbers van antiek- en vlooienmarkten zijn er vanaf eind maart tot begin december ieder weekend Brocantes.