Genieten van gastronomie

Van oudsher staat de Dordogne al bekend als het gastronomisch centrum van FrankrijkEr zijn vele beroemde gerechten uit de Périgord. De keuken van de Périgord biedt allerlei traditionele gerechten die worden vervaardigd met producten die hier groeien. De markten getuigen van de gevarieerde keuken en de levenslust in de Périgord. Tijdens de wintermaanden wordt bij de marktkraampjes een weelde aan truffels en eenden- en ganzenproducten aangeboden.

Eekhoorntjesbrood, walnoten van de Périgord en tamme kastanjes

Eekhoorntjesbrood wordt veel gebruikt in fricassee en vleesvullingen, maar ook in pommes de terre à la Sarladaise, gebakken aardappelen met knoflook, een gerecht dat oorspronkelijk uit Sarlat komt. Afhankelijk van het weer zijn de paddestoelen in augustus of september in de bossen te vinden. Ze worden verkocht in Monpazier, of onder de met vakwerk versierde marktoverkapping in Villefranche du Périgord, waar het eekhoorntjesbrood uitsluitend door de plaatselijke bevolking mag worden verkocht. De herfst in de Périgord is ook de tijd waarin de walnoot wordt geoogst. De Dordogne heeft op één na de grootste walnotenoogst van Frankrijk. De walnoot kan onmiddellijk worden opgegeten, of worden gebruikt voor de vervaardiging van olie, likeur, jam, cakes en snoepgoed. In 2001 behaalde de walnoot voor vier variëteiten het kwaliteitskenmerk Noix du Périgord: Corne, Marbot, Franquette en Granjean. Voor wie meer wil leren over de walnoot en het gebruik ervan, is er de route de la noix (de walnotenroute). De tamme kastanje is een van de meest voorkomende bomen in de Périgord. Alle delen ervan kunnen worden gebruikt: het hout, de takken, de bladeren en de noten. De tamme kastanje wordt verwerkt in talloze regionale gerechten.

Truffels en foie gras van de Zwarte Périgord

De truffel uit de Zwarte Périgord (tuber melanosporum) is pas rijp na de eerste nachtvorst. Het is de meest aromatische van de 70 bestaande variëteiten in de wereld en hij wordt geoogst met behulp van een getraind dier, dat ’truffier’ wordt genoemd. Meestal is dit een hond.Vanaf januari kunt u truffels kopen op de plaatselijke markten in Sorges, Périgueux, Excideuil, Sainte Alvère en Sarlat. Een andere ’ster’ van het winterseizoen is foie gras, de lever van een vetgemeste eend of gans. Het kwaliteitskenmerk Canard à foie gras du Sud-Ouest Périgord garandeert dat de eend uit deze streek afkomstig is. Er wordt gewerkt aan eenzelfde etiket voor foie gras van ganzen. Op de plaatselijke marchés au gras en marchés primés (vet- en specialiteitsmarkten), die van november tot februari worden gehouden, verkopen plaatselijke boeren foie gras en andere producten die van eenden en ganzen afkomstig zijn: vet, karkassen, confits (ingemaakt vlees), spiermagen, enz.

De aardbeien van de Périgord

In de Witte Périgord, met name op de berghellingen rondom Vergt, worden zes aardbeienvariëteiten gekweekt:
– de Garriguette, de voorjaarsaardbei
– de Elsanta, een Nederlandse variëteit
– de Cigaline
– de tweemaal dragende variëteiten Seascape, Mara en Selva.
Als het op één na grootste aardbeienproducerende departement in Frankrijk richt de Périgord zich op kwaliteit. De plaatselijke aardbeien, die in de open lucht op speciaal uitgekozen grond worden geteeld en een gegarandeerde minimale suikerinhoud hebben,ontvingen het IGP-keurmerk Fraise du Périgord, dat hun afkomst garandeert.

Bergeracwijnen

Van al deze kwaliteitsproducten worden traditionele en smakelijke gerechten bereid, waarbij de lokale Vins de Bergerac een uitstekende tafeldame is. Of hij nu rood, wit of rosé is, deze wijn maakt de maaltijd tot een onvergetelijk moment. De wijngaarden van de Bergerac, die al tweeduizend jaar bestaan, vormen een prestigieus erfgoed. Er wordt een uitzonderlijk gamma aan wijnen geproduceerd: 13 AOC’s voor 13.000 hectare wijngaarden waar vooral rode en witte wijnen worden gemaakt, maar ook enkele roséwijnen.
De appellations contrôlées (keurmerkwijnen):
Rood: AOC Bergerac, Côtes de Bergerac, Pécharmant, Montravel
Droge witte wijnen(sec): AOC Bergerac, Montravel
Volle en zachte witte wijnen (moelleux): AOC Côtes de Bergerac, Côtes de Montravel, Haut Montravel, Saussignac, Rosette
Zoete witte wijn (liquoreux): AOC Monbazillac
Rosé: AOC Bergerac
Om deze bijzondere wijnen te promoten heeft het Maison des Vins de la région de Bergerac een speciale ’Route des vins’ (wijnroute)uitgezet. Hier maakt u kennis met leden van de vakvereniging Destination Vignobles, die u maar al te graag alles vertellen wat u overwijn en wijnbouw wilt weten.
Wijnliefhebbers en andere belangstellenden kunnen ook een wijn tour bij ons boeken voor een geheel verzorgde levendige reis door de wereld van wijn en alles was daarmee te maken heeft.

De Dordogne biedt bovendien veel gunstig geprijsde kwaliteit in een veelheid aan restaurants, getuige de vele onderscheidingen die door gastronomische gidsen zijn toegekend. De regio kent bijna twintig restaurants met ofwel een of meerdere Michelinsterren ofwel een onderscheiding wegens goede kwaliteit voor een zacht prijsje. Aarzelt u niet, de specialiteiten te proeven van onze
chefkoks, van wie er dertig de vereniging Les Toques du Périgord (’de koksmutsen van de Périgord’) hebben opgericht.