Duizend-en-een kastelen vol verhalen
De Dordogne-Périgord of de ‘streek met de duizend-en-een kastelen’ is bezaaid met schitterend gerestaureerde kastelen uit de middeleeuwen tot en met de renaissance, maar ook in classicistische stijl. Deze gebouwen hebben de tand des tijds doorstaan en de stenen vertellen hun eeuwenoude geschiedenis vol omwentelingen en legenden.Tot de laatste kastelen die voor het publiek geopend zijn, behoren het Château de Bridoire in Ribagnac, dichtbij Bergerac, en het Château de Sauveboeuf in Aubas, bij Montignac. Van alle fraaie kastelen in de Périgord – en dat zijn er meer dan 1001 – kunnen er vele worden bezichtigd, zoals het kasteel van Jumilhac (13e-18e eeuw), het meest romantische verblijf van de Périgord Limousin en het kasteel van Puyguilhem (16e eeuw), met zijn architectuur die werd beïnvloed door de kasteeltjes in de Loirevallei. Iets verderop in de Auvézèrevallei staat bovendien het majesteitelijke Hautefort. Aan de rivier Vézère vindt u verder het kasteel van Losse, en aan de Dordogne staat op de linkeroever Castelnaud, terwijl op de rechteroever Marqueyssac staat, een kasteel met prachtige tuinen en daarnaast de middeleeuwse vesting Beynac. Een van de beroemdste slotheren van Beynac was Richard Leeuwenhart koning van Engeland. Ook niet te versmaden zijn de kastelen
Lanquais, Monbazillac en Biron, alle in de Paarse Périgord.
Kerkelijke architectuur
De vroeg Christelijke kunst is overvloedig vertegenwoordigd in de Dordogne. De romaanse Abbaye de Cadouin, die aan de door de UNESCO tot werelderfgoed uitgeroepen pelgrimsweg naar Santiago de Compostella ligt, is het meest prestigieuze kerkelijke monument in de Périgord. De kloostergang (15e-16e eeuw) is een opvallend gotisch meesterstukje.
Iets verderop aan de pelgrimsroute, in Périgueux, staat de kathedraal Saint-Front. Ook de Abbaye de Chancelade, nabij Périgueux, is een juweeltje. De romaanse koepelkerkjes rond Ribérac, op de grens tussen de Charente en de Dordogne, waarvan de meeste werden gebouwd in de 12e eeuw, zorgen voor een charmante sfeer in de Dronnevallei. Midden in het bos van de Double, in de Abbaye d’Échourgnac, wordt door de kloosterzusters de oudste kaas van de Périgord gemaakt, la Trappe d’Échourgnac, evenals verschillende soorten overheerlijke jam.
De prehistorie, in de voetstappen van onze voorouders – 450.000 jaar geschiedenis
Met zijn 147 prehistorische vindplaatsen en 25 grotten met rotsschilderingen is het dal van de Vézère van uitzonderlijk belang. De Vézèrevallei staat ook bekend als de Vallée de l’Homme, de vallei van de mensheid. Vijftien locaties in dit ‘dal van de prehistorie’ staan op de Werelderfgoedlijst van de Unesco, waaronder de beroemde grot van Lascaux, die ook wel de ‘Sixtijnse Kapel van de Prehistorie’ wordt genoemd. Het is hier, in de kalkstenen rotsen, dat homo sapiens zich vestigde. Ook werd hier, met name in Lascaux, de prehistorische kunst geboren. In Montignac bevindt zich de oorspronkelijke grot Lascaux, de“Sixtijnse Kapel van de prehistorie”. Hij is niet meer open voor het publiek, maar in een op ware grootte nagemaakte grot zijn enkele van de mooiste fresco’s te zien. De twee galerijen geven een fraai en duidelijk voorbeeld van wandschilderijen uit de tijd tussen het Cro-Magnontijdperk en het Magdaliaan.
In en rond Eyzies de Tayac bevindt zich een concentratie van gelijkaardige sites, die tezamen een coherente groep prehistorische overblijfselen vormen, met name de beschilderde grotten van Font de Gaume en Bara-Bahau, de gravures in Les Combarelles, Abri du Poisson, Bernifal, l’Abri Pataud, Laugerie Haute en Laugerie Basse. Midden in de Vézèrevallei, die eigenlijk één groot museum vormt, staat het nationaal museum van de prehistorie, waar te zien is hoe het archeologisch onderzoek zich heeft ontwikkeld. Het museum werd opnieuw geopend in 2004, en bevat nu de grootste paleolithische verzameling in Frankrijk, met bewerkte stenen en beenderen, decoratieve kunst en fauna. Ook bevindt zich hier ’s werelds grootste collectie bewerkte stenen uit de paleolithische periode. De interactieve uitstallingen en talloze audiovisuele presentaties zorgen voor een boeiende uitleg over de prehistorie.Een nieuwe bezienswaardigheid heeft in het voorjaar van 2015 haar deuren geopend: het Musée de l’Abri Cro-Magnon in Les Eyzies-de-Tayac, dat de Cro-magnonmens in een ander licht plaatst.