Dordogne rivier een UNESCO biosfeer reservaat

De rivier de Dordogne is een typisch Franse rivier met diepe kloven, krachtige stroomversnellingen en vredige meanders omringd door middeleeuwse dorpjes en imposante forten.
In 2012 werd het stroomgebied van de Dordogne door UNESCO erkend vanwege zijn uitstekende ligging en natuurlijk erfgoed en toegevoegd aan het Wereldnetwerk van biosfeer reservaten.
Het stroomgebied van de Dordogne herbergt een rijke biodiversiteit aan planten- en diersoorten die opmerkelijk zijn op nationaal en Europees niveau. Het heeft een belangrijke variëteit aan vissen (39 soorten) en het is vooral waardevol omdat het het laatste toevluchtsoord is van alle grote diadrome vissen van West-Europa.
De Dordogne, die ontspringt in het Massif du Sancy in de Auvergne en uitmondt in de monding van de Gironde bij Bordeaux, doorkruist een groot deel van Zuidwest-Frankrijk in westelijke richting.
Het is op de groene flanken van de Sancy dat twee stromen, de Dore en de Dogne genaamd, van de steile hellingen naar beneden tuimelen om samen te smelten en de machtige Dordogne te vormen. De naam is ook geëvolueerd van de oude pre-Keltische term ‘Duranius’, wat water betekent, en is een van de weinige rivieren ter wereld die een getijdeboring vertoont.

De schilderachtige route langs de Dordogne

Met een lengte van 483 km verandert de rivier volledig van karakter tijdens zijn reis naar de zee, maar behoudt hij één zeer belangrijk kenmerk: de prachtige dorpen, kastelen en het platteland die in de buurt te ontdekken zijn. Omdat de regio nooit sterk geïndustrialiseerd is geweest, is de rijkdom aan ongerepte natuur en prachtig bewaarde steden en dorpen groter dan in de meeste andere gebieden in Frankrijk.

De bovenste vallei van de Dordogne omvat een prachtige reeks diepe beboste kloven. De steile kliffen, het snelstromende water en de hoge bruggen trekken menig wandelaar, autorijder en kanovaarder aan. Op verschillende plaatsen is de rivier afgedamd om lange, diepe meren te vormen, zoals bij Bort-les-Orgues.

Voorbij Bort wordt het nog vier keer afgedamd voordat het aankomt in het charmante stadje Argentat aan de rivier met zijn middeleeuwse huizen, restaurants aan de kade en fantastische wandelmogelijkheden na de lunch.

Houten boten genaamd gabarres

Ooit een bedrijvige commerciële ader voor de vallei, was de rivier de meest directe en veiligste manier om goederen te tranporteren. Garbarres hielpen ook om bevolkingsgroepen die hoger op de rivier in de Auvergne en Limousin woonden, te verbinden met die lager in Bergerac en Bordeaux leefden.

Hoewel de rivierhandel en het gebruik van gabarres in de Dordogne in de 18e en 19e eeuw een enorme vlucht namen, werden deze traditionele platbodems al in de middeleeuwen geëxploiteerd. De boten zouden materialen zoals hout en leisteen vervoeren, evenals zout en wijn die in nabijgelegen wijngaarden worden geproduceerd.
Het zou ongeveer zes dagen duren om de rivier af te dalen tussen Argentat en Bordeaux, navigeren door Beaulieu, Souillac, Beynac, Bergerac… en meer dan twee weken om stroomopwaarts terug te keren met paarden (of mannen) die vaak de boten met touwen door de rivier trokken.

Op ons landgoed vindt u naast het gerenoveerde pakhuis de oude haven van Lalinde. Hier werd ongeveer 200 dagen per jaar vracht gelost door gabarres.
De rest van het jaar was de Dordogne door de vele stroomversnellingen en de lage waterstand onbevaarbaar. Gedurende deze tijd werd het Lalinde kanaal gebruikt. U vindt dit kanaal aan de overkant van Les Magnolias.

Een verfrissende duik

De Dordogne biedt tal van activiteiten op het water, zoals zwemmen, vissen en tientallen verschillende watersporten. De rivier is een van de schoonste van Europa en biedt vooral in juli en augustus betrouwbaar warm water. Hoe lekker een duik in het zwembad ook is, er gaat niets boven een duik in het glinsterende water van de Dordogne.

Er zijn verschillende stranden langs de rivier de Dordogne Wij bevelen Limeuil aan. U vindt dit strand op slechts 15 minuten rijden met de auto van Les Magnolias.
Limeuil wordt beschouwd als een van de ‘mooiste dorpen van Frankrijk’. Limeuil, gelegen aan de samenvloeiing van de rivieren de Vezere en de Dordogne, heeft een fantastisch zandstrand aan de rivier. Omdat het aan de rand ondiep is, is het een geweldige keuze voor gezinnen met jonge kinderen. Als het je lukt om jezelf weg te slepen van dit prachtige strand, dwaal je door de geplaveide straten van dit dorp dat perfect is voor ansichtkaarten, langs honingkleurige huizen en perfect -verzorgde tuinen, is zeker de moeite waard.

U bent ook van harte welkom om te zwemmen in de rivier bij Les Magnolias, het water is schoon en verfrissend. Het is verstandig om waterschoenen(chaussures aquatiques) aan te trekken. Deze zijn verkrijgbaar bij de supermarkt aan de overkant.

Keuze te over

Hoewel de rivier de laatste 112 mijl van zijn loop bevaarbaar is, is het commerciële verkeer op de Dordogne bijna niet aanwezig, waardoor het een geweldige plek is om watersporten te beoefenen.
Kanoën en kajakken op de rivier is de beste manier om het sprookjesachtige landschap van de regio en enkele van de rustigere delen van de rivier die anders ontoegankelijk zijn, te ervaren. Sla wat lokale specialiteiten in en stop voor een picknick of zwempartij langs de oevers van de rivier.
Kano-roquegeoffre kunnen wij van harte aanbevelen, hier kunt u in het Engels reserveren. De route die we kunnen aanbevelen is vanaf La Roque Gageac 14 km (3 uur).

Een nieuwe, grappige manier om de rivier de Dordogne te verkennen, is stand up paddle. Dit kun je beoefenen  in het nabij gelegen Creysse. (10 km)

De Conseil Général de la Dordogne heeft speciale recreatiegebieden gecreëerd, die allemaal gratis kunnen worden gebruikt door het grote publiek. Het nabijgelegen watercentrum Trémolat(15 km) aan de oevers van de Dordogne is er een van. Dit centrum biedt de mogelijkheid van waterskiën.

In het naastgelegen dorpje Mauzac (5 km) is een nautische club: hier kunt u zeilen op de Dordogne. Loop eens langs en vraag wat het kost om een ​​boot te huren. U kunt vanaf daar ook een boottocht maken met een gabarre.

Op ons domein kunt u zelf genieten van de rivier. Langs de oevers vindt u een wandelroute, u kunt gebruik maken van onze kano’s. U kunt ook direct vanaf onze rivieroever vissen op barbeel, karper, kopvoorn, snoekbaars, meerval en diverse andere vissoorten.