Lalinde

Lalinde is een gezellig regiomiddelpunt met vriendelijke en behulpzame mensen en alle denkbare voorzieningen en vele activiteiten. U vindt er een VVV, een gezellige winkelstraat en oude dorpskern, supermarkten, restaurantjes, fitnesscentrum, cafés, terrasjes, delicatessen en wijnhandel, en niet te vergeten de wekelijkse donderdag en zaterdag ochtend markt met voor ieder wat wils.

Binnen een cirkel van 20 minuten rijden met de auto, vindt u restaurants in allerlei prijsklassen, van een prima 3 gangen menu voor 20 euro tot gastronomie op hoog niveau met Michelin ster. Streekproducten proeven. Op verschillende plaatsen in de Dordogne is het mogelijk om een Ferme Auberge(boerderij)te bezoeken en rondleidingen mee te maken. Tegelijkertijd kunt u er producten als foie gras, perodigijnse eend, vlees, geitenkaas, fruit en wijn proeven en kopen.

Vanaf Les Magnolias is het nog geen 10 minuten lopen tot het centrale plein van Lalinde.
Lalinde droeg ooit de naam La Lynde, een meer Britse naam, en dat klopt want de bastide is gesticht in 1265 gesticht onder koninklijk Engels gezag. Naast de restanten van de bastide (enkele verdedigingswerken, een verstevigde stadspoort en wat stadsmuren), is de omgeving zeer de moeite van een bezoek en wandeling waard. Vanuit Lalinde kunt u iedere dag  verschillende wandeltochten door de omgeving maken. Wandelkaarten zijn verkrijgbaar bij de plaatselijke VVV.

Wandelland

Er zijn diverse “ontdekkingstochten”(400 kilometer aan wandelroutes)uitgezet in de wijde omgeving. U kunt ook een Grande Randonnée (23) doen vanuit Lalinde naar Louyre  en/of met moutainbikes lekker rondtrekken. Voor diegenen voor wie het wandelen niet zo nodig hoeft: u kunt hier ook een toeristische treintocht maken naar Bergerac, Sarlat of Saint Emillion. Lalinde beschikt over een eigen treinstation aan de hoofdroute tussen Bordeaux en Sarlat.
Wandel ook eens de brug over  naar de Chapelle de St Front de Colubri . Deze twaalfde eeuwse kerk  ligt op een heuvel en biedt een prachtig uitzicht over Lalinde. In Lalinde vindt u ook wat oude woningen, duiventillen(pigeonniers) en het “Maison du Gouverneur”. (1597)

Fietsroute Lalinde Bergerac

Voor de fietsliefhebbers kunnen wij van harte de groene fietsroute langs het kanaal en de rivier de Dordogne aanbevelen. Vanaf Les Magnolias fiets u naar het stadhuis, gaat u over de brug en vandaar langs het kanaal richting Bergerac. Het is een vlakke route zonder autoverkeer. Heeft u geen fiets meengenomen dan kunt u deze huren In Lalinde bij Cychope.

In het aanpalende Mauzac vindt u een nautische club: u kunt er zeilen op de Dordogne. Loop er eens langs en vraag wat het kost om een bootje te huren. Verder kunt u hier vandaan een boottocht met een Gabarre maken. Lalinde kent zelf geen strand, maar aan de Dordogne kun je op verschillende plaatsen zwemmen.

In de directe omgeving kunt u het Château de Lanquais bezoeken die een goede blik biedt van het dagelijks leven in de renaissance. Ook het Château de Baneuil uit de 13e eeuw kunt u bezoeken.

Kanaal van Lalinde

Het Kanaal van Lalinde is een vijftien kilometer lang afleidingskanaal van de Dordogne, aangelegd om een aantal voor de scheepvaart gevaarlijke stroomversnellingen te omzeilen.

Vanaf de meander bij Trémolat tot Bergerac, werd de scheepvaart op de Dordogne moeilijk door de beruchte stroomversnellingen van Grand Thoret (tussen La Guillou et Lalinde), Gratusse (stroomafwaarts van Lalinde) en Gratussou. Daarom werd in 1837 beslist om parallel aan de rivier een afleidingskanaal te bouwen.

De werken werden opgestart in 1838 en het kanaal werd opengesteld voor de scheepvaart in 1843. Het kanaal loopt van Mauzac tot Tuilières (gemeente Mouleydier) en telt drie enkelvoudige sluizen (Mauzac, Lalinde en Borie-Basse) en aan het eind twee drievoudige sluizen. Een aantal van de opmerkelijkste bouwwerken op het kanaal zijn opgenomen op de lijst van beschermde monumenten.

Het kanaal wordt gevoed met rivierwater dat bij de stuw van Mauzac via een aquaduct wordt aangevoerd. De sluizen en het kanaal kon schepen aan van maximaal 29 bij 6 meter en werd tot bij het begin van de Tweede Wereldoorlog gebruikt door de beroepsscheepvaart. Ondertussen was de Dordogne stroomopwaarts van Saint-Pierre-d’Eyraud in 1926 al geschrapt als bevaarbare waterweg, wat inhield dat de overheid niet langer voorzag in het onderhoud van het kanaal en de verschillende installaties. Per decreet werd het kanaal in 1992 door het ministerie van transport afgestaan aan het Syndicat intercommunal du canal de Lalinde. Na de bouw van een aantal pontons en voetgangersbruggen (gefinancierd door de vijf aanliggende gemeenten) werd een sectie van vier kilometer door de overheid terug bevaarbaar verklaard. Langs het jaagpad werd een mooie fietsroute aangelegd.