Genieten in en van de natuur

De Dordogne-Périgord is ideaal om van het natuurschoon te genieten en buiten de gebaande paden te treden. De mogelijkheden om te wandelen, fietsen, paardrijden, klimmen, vissen en kanoën zijn legio. Een waar paradijs voor sportievelingen.De Périgord heeft veel van zijn natuur weten te behouden. Dit paradijs met zijn idyllische valleien en rivieren vormt een lappendeken van fraaie landschappen en culturele schatten, zoals de granieten rotsen in het noorden, de bossen van de Double en de Landais, de glooiende heuvels van de Witte Périgord, de ravijnen van de Auvézère en het rotsachtige hoogland van de Causses in het oosten.

De Périgord wordt doorkruist door talloze rivieren

De Dordogne natuurlijk, maar ook de Vézère, de Isle, Auvézère, Dronne, Bandiat, Loue, Coly en de Céou. Elk van hen speelde in het verleden een belangrijke rol in het goederenvervoer. Tegenwoordig worden de rivieren gebruikt voor recreatie: voor tochtjes in een gabarre (traditionele boot met platte bodem), om te kanoën of om te vissen. Het water werd in het verleden veel gebruikt om energie op te wekken en aan veel gebouwen aan de oevers is dat nog altijd goed te zien. Zo zijn er de papiermolens (o.a. de Moulin de la Rouzique), de graan- en notenmolens (Moulin de la Tour), de papiermolens (Vaux) en smederijen (Savignac Lédrier).

Mysteries van de onderaardse wereld: druipsteengrotten

De bodem van de Dordogne houdt van oudsher talloze rijkdommen in zich verborgen. De natuurlijke grotten, ook wel kristallijne grotten genoemd, onderscheiden zich van pariëtale grotten door hun grillig gevormde afzettingen: druipstenen, zuilen, draperieën, stalactieten en stalagmieten. Vijf ervan zijn toegankelijk voor het publiek, waaronder recentelijk de Grotte de Tourtoirac. De Zwarte Périgord bevat een heel aantal druipsteengrotten die voor het publiek toegankelijk zijn: o.a. de Gouffre de Proumeyssac (Audrix), Grottes de la Halle (Domme) Grand Roc (Eyzies de Tayac), Grotte de Maxange (Buisson de Cadouin) en de grot van Tourtoirac (bij Hautefort).

“Omdat de weelderige en gevarieerde natuur van de Dordogne wordt doorkruist door talloze paden en rivieren, is dit departement ideaal voor sport en recreatie in de natuur.

Regionaal natuurpark Périgord Limousin. 

Dit regionale natuurpark, dat zich uitstrekt over de departementen Dordogne en Haute Vienne, is ideaal voor wie houdt van lange wandelingen en verkenningstochtjes in de natuur. Hier vindt u 1800 km2 beschermd natuurgebied met allerlei zeldzame plant- en diersoorten.

Bijzondere tuinen en parken. 

Als u van planten en bloemen houdt, kunt u terecht in 33 parken en tuinen, waarvan er 14 zijn bekroond als Jardin remarquable (bijzondere tuin). Elk park en elke tuin heeft een eigen sfeer. De tuinen bij Manoir d’Eyrignac zijn oude tuinen in een klassieke stijl, die bij het kasteel van Hautefort zijn typisch Frans, terwijl de hangende tuinen van Marqueyssac heel romantisch en de Jardins de l’Imaginaire in Terrasson juist heel modern zijn.Verder zijn er in de Périgord 13 stadjes en dorpen, waaronder Périgueux en Bergerac, die verschillende jaren achtereen nationale prijzen hebben gewonnen wegens hun uitbundige bloemenpracht.

Lange wandelingen

De Périgord bevat bijna 1130 km aan grote routepaden (GR). Hieronder vallen de pelgrimsroute naar Santiago de Compostella in het noordwesten van Spanje, alsook de GR36 langs de prehistorische vindplaatsen bij de Vézèrevallei. Verder zijn er kortere paden en rondwandelingen van in totaal 5600 km. De omgeving van Lalinde is zeer de moeite van een bezoek en wandeling waard. Er zijn diverse “ontdekkingstochten” (400 kilometer aan wandelroutes) uitgezet in de wijde omgeving. U kunt ook een Grande Randonnée (23) doen vanuit Lalinde naar Louyre. Dit is maar één van de vele routes. Wij hebben diverse wandelroutes gratis voor u beschikbaar. Daarnaast zijn er ook lokale korte en middellange-afstand-wandelroutes, “Petites Randonnées”, uitgezet door het Office de Tourisme. Dit zijn rondgaande wandelingen met wisselende afstanden tussen de 5 en 40 km. Bij het uitzetten van die routes is getracht zoveel mogelijk gebruik te maken van rustige en natuurlijke paden. De wandelroutes staan op kaart (verkrijgbaar bij onze receptie) en in het veld zijn de wandelingen geel gemarkeerd.

Op twee wielen

Op de meeste paden mag worden gereden met een terreinfiets (’VTT’ in het Frans). U kunt opstappen bij de centra van Montagrier, Brantôme, Cherveix-Cubas, Lalinde, Vitrac of Biron. Voor wie graag fietstochten maakt zijn er in de Périgord 28 routes van in totaal meer dan 2000 km. Verder zijn er de ’groene routes’ (aangelegde fietsroutes). Zo is in de Groene Périgord tussen Thiviers en Saint-Pardoux la Rivière een oud treinspoor van 17 km lengte omgebouwd tot fietspad. In de Zwarte Périgord kunt u van Sarlat naar Grolejac/Cazoules rijden, en in de Witte Périgord kunt u door Trélissac/Marsac fietsen en daarbij Périgueux aandoen. Het is een beetje heuvelachtig maar met een goede fiets en een beetje conditie is het heerlijk fietsen op de uitgestrekte landweggetjes.
Wij helpen u graag op weg. Kijk ook bij ons 4 daagse fiets arrangement of informeer bij onze  receptie voor meer details. 

Te paard. Voor wie van paardrijden houdt, is er in de Dordogne veel keuze uit zowel korte als lange routes. Le Périgord à Cheval is een netwerk van meer dan 900 km aan duidelijk gemarkeerde ruiterpaden. Met regelmatige tussenpozen vindt u er Relais d’étapes, die accommodatie bieden aan paarden en hun ruiters. In de Groene Périgord kunt u eventueel een trektocht maken in een huifkar. Op diverse maneges in de omgeving van Lalinde kunt u terecht voor paardrijden. Zowel voor beginners als gevorderden. Maak eens een avontuurlijke rit door de prachtige natuur van de Dordogne.

Verkenningstochten over het water

Op warme zomerdagen is het in de Périgord moeilijk te ontsnappen aan het verlangen naar een verfrissend tochtje in een kano. Op de rivier de Dordogne kun je fantastisch kanoën. Er zijn diverse plaatsen in de buurt waar je kunt opstappen voor een heerlijke tocht. Terwijl je rustig door het water glijdt kun je genieten van het prachtige uitzicht. Dit beeld is alleen mogelijk vanaf het water. Onderweg kun je even stoppen op een klein strandje voor een lekkere picknic of om even te zwemmen. De stroming in de Dordogne is niet heel erg sterk, wat de rivier aantrekkelijk maakt voor kinderen. Als u van canoën houdt, moet toch ook eens de Dordogne afgevaren hebben! Zeker in het voorjaar en in de zomer een aanrader! Vanaf Port d’enveaux wordt u per bus naar Carsac (28 km.) of Les Pendoilles (14 km.) gebracht, waar vandaan u langs het Château de Montfort naar Vitrac peddelt, waar u ook kunt lunchen. Verder naar Cénac, waar u een paar kleine stroomversnellingen passeert. Vervolgens passeert u La Roque-Gageac en de fraai gelegen kastelen van Castelnaud en Beynac. De tocht eindigt ca 1,5 km later. I: http://canoe-roquegeoffre.com/. Het is  is een bijzondere manier om de architectonische schatten van de regio te bewonderen, die aan de oevers van de Dordogne, Vézère, Dronne, Isle en Auvezèrel staan. Op meer dan 60 plekken kunt u tussen Pasen en oktober een kano huren aan een van de langste waterwegen van Frankrijk.Ook bestaat de mogelijkheid voor stand up paddle, een bijzonder leuke manier om de Dordogne rivier  te verkennen.

De Dordogne heeft dan wel geen zee, maar zwemwater is er in overvloed

Rivieren met strandjes, meren, binnen- en buitenbaden en zwemparadijzen. Ook het het aquarium in het dichtbijgelegen Le Buque is de moeite van een bezoek waard.

Recreatieparken

Het departement  Dordogne heeft zeven recreatieparken en een groene route gecreëerd, die alle gratis toegankelijk zijn. Zij staan open voor zowel de plaatselijke bevolking als toeristen en bieden allerlei mogelijkheden, zoals zwemmen, lange wandelingen en interessante gebieden om te bekijken. Er zijn twee beschermde natuurgebieden: het bos Campagne du Bugue en het meer Grand Etang de la Jemaye bij de boerderij Parcot, het waterreservoir Miallet, het recreatiecentrum Rouffiac, het Grand Étang de Saint-Estèphe (een aangelegd meer met faciliteiten voor gehandicapten), watercentrum Trémolat met waterskiën aan de oever van de Dordogne, de smederijen van Savignac Lédrier, de ravijnen van Auvézère en de groene route tussen Thiviers en Saint-Pardoux la Rivière.

Het natuurlijke landsschap van de Dordogne leent zich uitstekend voor prachtig golfen

Het heuvelachtige terrein biedt een afwisselende baan met mooie uitzichten.Golfliefhebbers kunnen hier hun hart ophalen op een van de zeven golfbanen van de Dordogne die officieel zijn erkend. Ze bieden parcoursen van verschillende technische moeilijkheidsgraad en een Golf Pass die recht geeft op kortingen.
De 7 golfbanen banen in Dordogne zijn:
Marsac-sur-l’Isle: Golf Club de Périgueux, 18 holes. golfdeperigueux.com
Monestier: Golf Château des Vigiers, 27 holes: de holes liggen in 3 lussen van , die 3 combinaties van 18 holes mogelijk maken. vigiers.com
Saint-Félix-de-Reillac-et-Mortemart: Golf de la Marterie, 18 holes. marterie.bluegreen.com
Saint-Germain-de-Belvès: Golf de Lolivarie, 18 holes. lolivariegolfclub.com
Saint-Méard-de-Gurçon: Saint-Méard Golf Club, 9 holes. smgc.fr
Saint-Médard-d’Excideuil: Domaine d’Essendiéras, 9 holes. essendieras.nl
Siorac-en-Périgord: Golf de la Forge, 9 holes. golfdelaforge.fr