Klimaat van de Dordogne

Het klimaat in de Dordogne is een landklimaat, beïnvloed door de Middelandse zee en de Atlantische oceaan. Een zacht klimaat waarin goed warm in de zomer kan worden maar ook flink koud in de winter. Al voelt het weer bijna altijd aangenaam – dat komt door de afwezigheid van de wind.

Zomer

De zomers zijn warm. Soms komt een regenbui even verkoeling brengen. Na de bui komt dan al gauw de zon weer tevoorschijn. Lange periodes van droogte komen ook voor – wanneer de zomer zich definitief gesetteld heeft. Dan begint het grote klagen der boeren: te weinig regen voor die superoogst. Augustus is de meest droge maand, in juni en juli wil in de avond en vroege ochtend nog wel eens een buitje vallen. In augustus zijn de avonden ook warm en koelt het pas vroeg in de morgen even af.
September is vaak ook nog een mooie, warme maand waarin de avonden wat koeler zijn.

Herfst

Misschien wel het mooiste seizoen: de kastanjes vallen van de taillies, de champignons bieden zich aan, vruchten zijn rijp en zo ook de kleuren van de natuur: volrood, volgeel en volgroen. Het licht in de avond en de opstijgende mistdampen in de ochtend: onovertroffen. En het kan nog heerlijk warm zijn. 25 graden is geen uitzondering in oktober. Het regent beduidend minder dan in het voorjaar – en dan nog: in buien, de zon komt ook op regenachtige dagen kijken.

Winter

Winters – in het noordelijke deel van de Dordogne minder koud dan het zuidelijke gedeelte en tja er is neerslag – anders geen paddestoelen in het bos. Maar iedere dag is een buitendag – ook in de winter. En dan ruik je de geur van de houtvuren die de huizen verwarmen. Prikkelt heerlijk in je neus. In de maand januari of februari valt er wel eens wat sneeuw. En ook dan is het hier erg mooi.

Voorjaar

Het kan verkeren in het voorjaar. In maart kan het al heel aangenaam zijn, maar het mooie weer kan ook nog twee maanden op zich laten wachten. In mei is het in ieder geval al een heel stuk beter en zakt de temperatuur overdag niet meer onder de 15 graden. Het voorjaar kent naast de zon toch ook de regen – in fikse buien uitgestort over het land. Het is de meest vochtige tijd van het jaar, ofschoon de zon weinig dagen verstek laat gaan.